Saturday, December 4, 2021
Home > Women Nutrition > Kujdes! Qumështi dhe kosi ‘Erzeni’ një ma.shtrim kr.iminal, përzihet me pluhur të importuar, por vendos etiketë mashtruese sikur është natyral

Kujdes! Qumështi dhe kosi ‘Erzeni’ një ma.shtrim kr.iminal, përzihet me pluhur të importuar, por vendos etiketë mashtruese sikur është natyral

Kompania Erzeni nuk është e vetmja. Të gjitha kompanitë kryesore janë pjesë e kësaj skeme kri.minale ma.shtrimi, me pasoja në shëndetin e qytetarëve. Në vijim emrat e kompanive të tjera.

Teksa shteti ka rënë dhe është bërë palë me maf.ien e qumështit, qytetarët duhet të marrin masa vetë për të mbrojtur shëndetin e tyre dhe të fëmijëve të tyre nga produktet me etiketa të rreme.

Një nga kompanitë që mas.htron me qumështin dhe nën produktet e tij, duke i paraqitur si natyrale, është edhe ‘Erzeni’ shpk me nipt: K32515022W, në pronësi të një klani familjar Isuf, Ridvan, Erzen, Mitat, Saimir dhe Renato Begaj. Për të shitur produktet e tyre, të gjitha kompanitë e bulmetit i paraqesin ato si 100 % natyrale nga qumështi i freskët i lopës. Kështu i paraqet produktet edhe ‘Erzeni’.

Por, si qëndron e vërteta? Në Shqipëri futet çdo vit mbi 1 mijë ton qumësht pluhur, pra jo natyral, por i sajuar nga formula kimike. Ku shkon i gjithë ky pluhur? Sigurisht që përzihet me qumështin e lopës dhe u shitet qytetarëve.

Ministria e Financave propozoi disa ditë më parë një taksë 100 lekë për kilogram për qumështin pluhur. Pronarët e fabrikave të qumështit, që i prezantojnë produktet e tyre si natyrale, u ngritën në këmbë dhe nisin lobimin korr.uptiv për ta tërhequr këtë taksë. Atyre iu bashkua edhe kreu i Dhomës së Tregtisë dhe Industrisë, Nikolin Jaka, i arr.estuar më parë për kor.rupsion dhe që sot përlan tenderat publikë me anë të një kompanie që e ka kaluar në emrin e bashkëshortes.

Nëse qumështi dhe kosi i tyre është vërtetë natyral siç edhe shkruajnë në etiketë, pse duhet të shqetësoheshin nga taksa për qumështin pluhur?
Kjo pyetje duhet të ala.rmojë SPAK për të het.uar një nga kr.imet dhe mas.htrimet më të rënda në historinë e pluralizmit.

Maf.ia e qumështit kontaktoi kryetarin e Komisionit të Ekonomisë, Eduard Shalësin, i cili në mbledhjen e datës 2 nëntor, kundërshtoi taksën e propozuar nga ministrja Delina Ibrahimaj. Shalësi tha se “Duhet të konsultohemi patjetër me grupet e interesit. Jemi në kohë për të parë se çfarë mund të reflektojmë dhe ndryshojmë brenda paketës, dhe kjo është shumë e rëndësishme. Do të duhet një analizë e plotë për efektet qoftë për tregun e qumështit dhe nënprodukteve të tij, qoftë edhe të produkteve bujqësore. Ka disa shqetësime nga grupet e interesit që këto masa mund të mos na shtyjnë drejt formalitetit, por përkundrazi”.

Dy ditë më pas, në 4 nëntor, Shalësi zhvilloi një mbledhje ma.fioze me mafi.en e qumështit. Mbledhja është ma.fioze dhe kr.iminale pasi ajo u mbajt e fshehtë, për të mos zbuluar në publik fytyrat e mas.htruesve. Shalësi zhduku çdo lloji gjurme nga kjo mbledhje. Më pas qeveria, pas lob.imit kor.ruptiv, ku dyshohet se janë hedhur shumë para, u tërhoq nga taksa. Por, taksa është problemi më i vogël, pasi çështja qëndron tek mas.htrimi i qytetarëve.

Ska.ndali u dekonspirua nga Erion Braçe, i cili den.oncoi tërheqjen nga taksa si dhe aku.zoi kompanitë për mashtrim. Braçe shkroi se “Ne Komisionin e Ekonomisë kemi nisur shqyrtimin e tij; Po aty, bëmë një dëgjesë me fabrikat e përpunimit të qumështit. Për herë të parë dëgjova të pohonin se ata përdorin qumësht pluhur në produktet e tyre, por deri në 2 %. Dhe vetëm 2 %, nëse do të vendosej taksa për qumështin pluhur, do të rritej çmimi për produktet e tyre!!! Aty u tha se qumështi pluhur ishte në kartën teknologjike dhe me etikete të miratuar nga AKU! Pra, këta përdorin qumësht pluhur dhe duhet ta kenë të shkruar në etiketë.! Urdhëroni; Shihni etiketën e këtij qumështi dhe këtij kosi! Këtu thuhet: Prodhuar me qumësht të freskët nga fermat më të mira. Qumësht të freskët, jo qumësht pluhur. Pra këta e përdorin qumështin pluhur, por në etikete nuk e thonë asnjëherë”.

Nga verifikimet kemi zbuluar se një nga këto kompani që mash.tron me produktet është kompania ‘Erzeni’. Kompania Erzeni nuk është e vetmja. Të gjitha kompanitë kryesore janë pjesë e kësaj skeme kri.minale mas.htrimi, me pasoja në shëndetin e qytetarëve. Në vijim emrat e kompanive të tjera. / PAMFLETI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *