Sunday, December 5, 2021
Home > Women Nutrition > Sonte festohet Halloween: A e dini se si dhe kur lindi kjo festë?

Sonte festohet Halloween: A e dini se si dhe kur lindi kjo festë?

Edhe pse shumë e quajnë atë një festë amerikane, Halloween është jashtëzakonisht popullor në pjesën tjetër të botës.

Lexoni më poshtë pse dhe nga kur festohet kjo festë.

Edhe pse festimi fillimisht përfshinte maskime në shtriga, vampirë, fantazma, zombie, goblinë – sot, në natën e 31 tetorit, është e mundur të shihen kostume të tjera krijuese në rrugët anembanë botës.

Festa filloi në periudhën para Krishtit, kur keltët festonin fillimin e vitit të ri në fillim të nëntorit.

Ata besonin se çdo 31 tetor, para fundit të verës dhe fillimit të dimrit, shpirtrat e të ndjerit kalojnë në një botë tjetër, kështu që në natën e Vitit të Ri ata ndezën një zjarr për t’i ndihmuar ata të gjenin rrugën e tyre dhe u dhuruan dhurata në formën e Ushqim dhe pije.

Disa legjenda thonë se Keltët besonin se të vdekurit ngriheshin nga varret çdo 31 tetor dhe më pas vizitonin shtëpitë e tyre.

Nga frika e takimit me të vdekurit dhe shpirtrat e këqij, ata krijuan një ritual të veçantë – mbanin kostume dhe bënin shumë zhurmë.

Kjo legjendë thotë se njerëzit linin panxhar të zgavruar, panxhar ose patate me qirinj të ndezur para shtëpive për të frikësuar shpirtrat mëkatarë dhe për të ndihmuar të mirët të gjejnë rrugën e tyre për në shtëpi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *