Monday, November 29, 2021
Home > Women Nutrition > Ushtria gjermane ju pergjigjet Vuçiqit pas kerc noj me Iuftë Kosovën

Ushtria gjermane ju pergjigjet Vuçiqit pas kerc noj me Iuftë Kosovën

Presidenti serb Aleksandër Vuçiç dërgoi një kërcënim I ufte në vendin e tij fqinj, Kosovën, shkruan gazeta gjermane Bild.

Pasi kishte skaduar ultimatumi i tij 24-orësh për NATO-n, Vuçiq postoi një video I uftarake në Instagram të hënën në mbrëmje.

Nën tingujt e muzikës patriotike dhe me flamuj serbë në sfond, ju mund ta shihni atë duke vizituar ushtarët dhe fabrikat e a rmatimit. Sipas Vuçiq, është e rëndësishme që “të gjithë njerëzit të kuptojnë se ne duhet të I uftojmë për njerëzit tanë”. Me grusht të ngritur ai thotë në fund: “Për njerëzit tanë në Jarinje dhe Bërnjak, Serbia është me ju!”

Sfondi i ultimatumit dhe videove në Instagram: Jarinje dhe Bërnjak janë dy pikat kufitare midis Kosovës dhe Serbisë që janë bllokuar nga protestuesit me origjinë serbe për dy javë. Ata po protestojnë kundër një rregulloreje të Qeverisë së Kosovës, sipas së cilës vetëm targat kosovare mund të përdoren në vend – siç ka ndodhur në Serbi që nga viti 2008.

Ushtria serbe zhvendosi më shumë njësi në kufirin me Kosovën të hënën. Këta ushtarë mbajnë pozicionin rreth tre kilometra në veri të vendkalimit kufitar të bllokuar të Jarinjes

Por sa e pasigurt është situata për ushtarët tanë në Kosovë?

Gazeta BILD kontaktoi komandën e kontrollit të Bundesver pranë Potsdam, pasi Gjermania është gjithashtu pjesë e forcës së sigurisë të NATO -s – KFOR në vendin e vogël të Ballkanit dhe aktualisht ka 80 ushtarë.

Një zëdhënës i komandës operacionale për BILD tha se: “Situata në kufirin verior Kosovë-Serbi është e tensionuar dhe ka një potencial latent për përshkallëzim. Për këtë arsye, situata po monitorohet nga afër ”.

Ndër të tjera, patrullat tani po përforcohen. Dhe, mandati i NATO -s në terren gjithashtu lejon që mjetet ushtarake të përdoren për të mbrojtur vendin, nëse Serbia, për shembull, pushton Kosovën .

Kur u pyet nga BILD, zëdhënësi i Bundesver tha, “Në rast të përkeqësimit të situatës së sigurisë, ekziston mundësia e integrimit të KFOR-it si i ashtuquajtur” përgjigje e tretë “përveç forcës policore kosovare”.

Me fjalë të thjeshta: Në rast k onflikti ushtarak, NATO mund të transferojë trupa dhe pajisje shtesë në Kosovë brenda një periudhe të shkurtër kohore.

Sipas mandatit aktual të Bundesver, deri në 400 ushtarë gjermanë mund të vendosen në vend. “Kjo do të thotë që Bundesver është ende në gjendje të reagojë shpejt dhe me fleksibilitet,” tha Ministria e Mbrojtjes në faqen e saj të internetit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *