Saturday, December 4, 2021
Home > Women Nutrition > Henze: Gjermanët shqetësohen për veprimet e Ramës! Porti i Durrësit në duart e Emirateve Arabe, Meta të vendosë veton

Henze: Gjermanët shqetësohen për veprimet e Ramës! Porti i Durrësit në duart e Emirateve Arabe, Meta të vendosë veton

Zhvillimet e fundit në Shqipëri nuk janë pritur mirë nga komuniteti ndërkombëtar dhe veçanërisht nga Gjermania. Kështu shprehet këshilltari ekonomik dhe social pranë CDU-së gjermane, Martin Henze.

Henze prek çështjen e vaksinimit dhe të certifikatës së vaksinimit, e cila sipas tij do të miratohet nga ana e Komisionit Europian.

Kryeministri Edi Rama tha të hënën, në seancën parlamentare se, “Skenari më ambicioz është të vaksinohen të gjitha kategoritë dhe grupmoshat që janë pjesë e planit të vaksinimit brenda 12 muajve, skenari i dytë është brenda 18 muajve dhe i treti pas 24 muajsh”. Ai tha se qeveria ka siguruar doza shtesë të vaksinës dhe se negociatat janë duke u zhvilluar midis kompanive të tjera dhe vendeve dhe Shqipërisë.

Në planet e Ramës, socialistët dhe komunistët gjithmonë mund të shkruajnë plane të bukura, ata mund të shkruajnë propozime, mund të gënjejnë, të rregullojnë statistikat me planet e tyre, të falsifikojnë zgjedhjet, të mashtrojnë dhe të marrin lirinë e njerëzve. Por siç kemi mësuar nga historia, ata gjithmonë dështojnë, ata gjithmonë shkatërrojnë të ardhmen e njerëzve, shteteve të tëra si rezultat, ata gjithmonë kanë dështuar dhe kanë përhapur shumë terror dhe gënjeshtra. Komunizmi, socializmi, fashizmi përfaqësojnë tragjedinë e shekullit të 20-të. Veprimet e Ramës, ai e sheh veten si një socialist, është pra në këtë traditë. Në këtë aspekt. Idetë e Ramës janë një shaka, megjithatë, ne jemi ndërkohë në shekullin 21, me sa duket ai ende nuk i ka perceptuar këto ndryshime.

Si duhet kuptuar kjo?

Së pari, ai duhet të na shpjegojë nëse dozat e vaksinës 970 nga Biontech/Pfizer, të cilat u transportuan në mënyra të dyshimta, më 11 janar 2021, nga Gjermania në Tiranë, sipas Ramës një dhuratë nga një qeveri evropiane, nga kanë ardhur. Qeveria Evropiane e mohon atë, të ketë dhënë dhe/ose shpërndarë këtë vaksinë, Pfizer nuk i jep vaksinë privatit, në këtë aspekt ajo vetëm mund të jetë vjedhur. Atëherë do të shtrohej pyetja: Zoti Rama, kush, kur dhe në emër të kujt është vjedhur kjo vaksinë? Duket se ai donte të vaksinohej absolutisht vetë dhe për të kishte nevojë për një teatër – peizazh. Nga ana tjetër, Komisioni i BE-së punon ngushtë me kompanitë më të rëndësishme farmaceutike në botë, katër nga prodhuesit më të rëndësishëm janë kompanitë evropiane, Biontech, Astra dhe Curavec dhe Johnson & Johnson. Përveç kësaj, ka edhe Moderna nga Shtetet e Bashkuara dhe një kompani franceze. Vaksinat nga Rusia dhe veçanërisht nga Kina nuk janë të përdorshme, nuk ka miratime dhe të dhënat shkencore vështirë se komunikohen dhe gjithashtu nuk janë të testueshme. Në këtë aspekt, një “Jo” dhe “Shko”. Ashtu si me çdo vaksinë tjetër, testimi i rreptë shkencor kryhet në Evropë për të mbrojtur njerëzit para se produkti të dalë në treg. Biontech dhe Moderna tani janë aprovuar nga BE, në ditët në vijim Astra do të aprovohet dhe ne presim që në fillim të marsit të aprovohet vaksina nga Johnson dhe në fillim të prillit vaksina e tretë mARN nga prodhuesi gjerman Curavec. Komisioni i BE ka nënshkruar marrëveshje me këta krijues të vaksinave ku deri më tani, janë 2.3 miliardë doza vaksine me porosi. Më shumë janë të mundshme. Ekziston një marrëveshje e qartë që, natyrisht, vendet e Ballkanit do të marrin gjithashtu vaksina nga BE, janë marrëveshjet kornizë të BE-së që vlejnë edhe për Shqipërinë, dhe çmimet janë rënë dakord qartë në marrëveshjet kornizë. BE ka premtuar 70 milion euro për Shqipërinë. Në këtë aspekt, ne nuk e kuptojmë pse qeveria shqiptare nuk negocion zyrtarisht me Komisionin e BE për furnizimin e vaksinave.

Rama gjithashtu përdori debatin parlamentar të hënën për të kritikuar edhe një herë Bashkimin Evropian: “Ata nuk kanë parë përtej kufijve të tyre dhe kanë lënë fatin e vaksinimit të njerëzve në rajonin tonë në mundësinë e një marrëveshje dypalëshe”. Çfarë thonë ata për këtë?

Në mënyrë të përsëritur tregohet se qeveria Rama dëshiron të heqë vëmendjen nga dështimi i saj absolut në Shqipëri. Si në kohën e komunizmit, janë gjithmonë të tjerët. Deklaratat janë mosrespektuese dhe fyese. Dikush tashmë mund t’i vijë keq për ambasadorin e BE-së, Luigi Soreca. Ai vazhdimisht tund dhurata parash dhe fyhet vazhdimisht nga organizata Rama. Siç është thënë tashmë, BE dhe SHBA ndihmojnë intensivisht, popullin shqiptar. Por, qeveria shqiptare sillet si një fëmijë një vjeç. Me sa duket, Rama pret që jo vetëm të organizojmë, paguajmë, transportojmë vaksinën për qeverinë e tij, por edhe të vaksinojmë. Ai ndoshta dëshiron, më lejo ta përdor këtë shprehje, të ushqehem si një foshnjë. Meqenëse kjo nuk është bërë, ai sillet si një fëmijë që është i uritur, ai qorton. Sjellja e qeverisë Rama dëmton masivisht reputacionin e shtetit shqiptar. Të njëjtin model, nga rruga, ne kemi përjetuar në fund të 2019 dhe në 2020 kundër Francës dhe Hollandës. Në atë kohë, BE vërtetoi se qeveria Rama nuk kishte përmbushur asnjë nga 15 kriteret, d.m.th. se kishte dështuar dhe se bisedimet me BE nuk do të filloheshin. Në atë kohë, çështja ishte se BE kishte këmbëngulur në përputhje me 15 kriteret e BE, duke përfshirë kriteret e Kopenhagenit, përpara se të fillonte bisedimet me BE. Rama iu përgjigj me ofendime, veçanërisht Macron. Por çfarë ka ndodhur që atëherë, asgjë. Asnjë nga 15 kriteret nuk është përmbushur nga qeveria shqiptare deri më tani. Ka një vit që fle. Ne konkludojmë se qeveria Rama mesa duket nuk dëshiron të bëhet anëtare e BE-së, përndryshe do të kishte vepruar, por populli shqiptar. Populli shqiptar është sovran, për sa i përket zgjedhjeve në prill 2021, nëse atëherë do të ekzistojë një gjykatë kushtetuese funksionuese dhe një ligj demokratik zgjedhor, një drejtim – zgjedhje, e ardhme për Shqipërinë ose pa të ardhme dhe vazhdo kështu me Ramën.

A po vjen karta e vaksinimit të BE-së?

Po, karta e vaksinimit të BE do të vijë. Preludi për të do të jetë të enjten samiti i BE-së. Ka akoma shumë për të diskutuar. Por nënkryetari i CSU dhe Kryetari i grupit konservator (PPE) në Parlamentin e BE-së, Manfred Ëeber, një mik i partisë sime, tha: “Qytetarët duan siguri, si mund të udhëtojnë në të ardhmen pas një vaksinimi. Një çertifikatë e gjerë e BE-së për udhëtarët e biznesit dhe turistët është një zgjidhje e vlefshme”.

A munden njerëzit e vaksinuar të shkojnë me pushime për Pashkët ose në verë më së voni pa ndonjë problem?

Po, kjo do të jetë shumë e mundshme. Ekziston vetëm një problem: Duhet të sqarohet paraprakisht nëse vaksina mbron jo vetëm personin e vaksinuar, por gjithashtu parandalon transmetimin e virusit korona. Studiuesit presin një efekt kaq të dyfishtë dhe janë pozitivë. Rezultatet e besueshme të provës nga prodhuesit duhet të jenë në dispozicion deri në fund të shkurtit. Më së voni deri në Pashkë, të gjitha formalitetet për një çertifikatë evropiane të vaksinimit duhet gjithashtu të kenë përfunduar.

Dhe të gjithë të tjerët duhet të qëndrojnë në shtëpi?

Jo domosdoshmërisht. Ata që nuk janë të vaksinuar ndoshta do të lejohen të udhëtojnë në vendet e tjera të BE-së edhe me një test aktual negativ. Komisioni i BE është duke punuar në përmirësimin e njohjes reciproke të testeve të vaksinimit. Sidoqoftë, nuk përjashtohet që në varësi të situatës së infeksionit, e cila varet nga menaxhimi i duhur i pandemisë, udhëtarët do të duhet të jenë në karantinë, qoftë në vendin e mbërritjes dhe/ose më pas në vendin e tyre të origjinës. Në këtë pikë, për Shqipërinë lind një problem masiv ekonomik. Për shkak të dështimit të qeverisë Rama, me pandeminë, me prokurimin e vaksinave, testimi dhe perspektivat e skicuara nga Rama, Shqipëria do a ketë të vështirë pritjen e turistëve, gjithashtu edhe shqiptarët e huaj do ta kenë vërtet të vështirë të udhëtojnë në Shqipëri. Pasi ata duhet, pasi të kthehen, të futen në një karantinë 2 javore. Shumica e shqiptarëve të huaj do të punojnë dhe punëdhënësit e tyre nuk do të pranojnë karantinën. Në këtë aspekt, këta njerëz kanë një ndalim de facto të udhëtimit, në Shqipëri. Një vit tjetër pa turizëm dhe pa kontakte, ekonomia dhe popullsia shqiptare nuk do të mbijetojë. Siç është thënë tashmë në maj 2019, qeveria Rama duhet të zëvendësohet, parlamenti jofunksional dhe administrata nuk ka kompetencë për të mbrojtur popullatën në mënyrë të mjaftueshme. Sidoqoftë, është shumë më e relaksuar për evropianët. BE kujdeset për qytetarët e BE, ndryshe nga qeveria shqiptare. Qëllimi i Bashkimit Evropian është të vaksinojë të paktën 70% të të rriturve në Evropë deri në verë, dhe në Gjermani numri ndoshta duhet të jetë deri në 80-90% deri atëherë. Jam i bindur që ne mund ta arrijmë këtë.

Cilat janë hapat e ardhshëm në rrugën drejt çertifikimit të vaksinimit?

Dje, e martë, Komisioni i BE paraqiti një letër diskutimi. Në të, Ursula von der Leyn propozon një dokument të vaksinimit. Dokumentin e kam përpara. Të enjten, krerët e shteteve dhe qeverive të BE do të diskutojnë atë. Sidoqoftë, ende nuk do të merret asnjë vendim. Procesi do të zgjasë disa javë.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *